“Ya Allah Ya Tuhanku, aku berlindung kepadaMu dari rundungan sedih dan duka. Aku berlindung kepadaMu dari sifat lemah dan malas, Aku berlindung kepadaMu dari sifat pengecut dan kedekut. Aku berlindung kepadaMu dari bebanan hutang dan hasad dengki orang”

Halaman

Kelebihan Bulan Syaaban

 (source - google)

Marilah kita sama-sama merebut saham akhirat yang tidak terhingga rahmat dari-Nya.

Rasulullah s.a.w bersabda;
 •  “Apabila masuk bulan Syaaban, baikkanlah niatmu padanya kerana kelebihan Syaaban atas segala  bulan   itu  seperti  kelebihanku  atas kamu.”
 • “ Syaaban bulanku, Ramadan bulan umatku, Syaaban mengikfaratkan (menghapuskan) dosa dan Ramadan menyucikan dosa (jasmani dan rohani).”
 • “Bahawa puasa bulan Syaaban kerana membesarkan Ramadan, sesiapa yang berpuasa 3 hari daripada bulan Syaaban, kemudian dia berselawat  atasku beberapa kali sebelum berbuka puasa, maka diampunkan oleh Allah dosanya yang telah lalu dan diberkatkan rezeki baginya.”
 • “Allah Taala membukakan pada bulan itu (Syaaban) 300 pintu rahmat.”
 • “Bahawa kelebihan Rejab atas bulan-bulan yang lainnya seperti kelebihan Quran atas segala kalam.Kelebihan Syaaban atas bulan-bulan yang lainnya seperti kelebihanku atas segala Anbia’. Kelebihan Ramadan atas bulan-bulan yang lain seperti kelebihan Allah atas sekalian makhluk-Nya.”
 • “Sesiapa menyempurnakan  puasanya sebulan bulan Syaaban, dimudahkan Allah atasnya Sakaratulmaut dan ditolakkan daripadanya kegelapan di dalam kubur, dilepaskan daripadanya huru-hara Munkar dan Nakir, ditutup Allah keaibannya pada hari Kiamat dan diwajibkan Syurga baginya.”
 • “Sesiapa berpuasa sehari pada bulan Syaaban diharamkan Allah tubuhnya dari api Neraka. Dia akan menjadi Taulan Nabi Yusuf di dalam  Syurga. Diberi pahala oleh Allah seperti pahala Nabi Ayub dan Nabi Daud.”
 • “Tahukah kamu sekalian mengapa dinamakan bulan Syaaban? Mereka menjawab;“Allah dan Rasul-Nya lebih mengetahui.” Baginda bersabda;  “Kerana di dalam bulan itu bercadangkan kebaikan yang banyak sekali.”
 •  “Sesiapa berpuasa pada awal hari Khamis pada bulan Syaaban dan akhir Khamis daripada Syaaban, akan dimasukkan dia ke dalam Syurga.”
 • “Sesiapa mengagungkan bulan Syaaban, bertaqwa kepada Allah dan taat kepada-Nya serta menahan diri dari perbuatan maksiat / derhaka, maka Allah S.W.T. mengampuni semua dosanya dan menyelamatkannya di dalam satu tahun itu dari segala macam bencana dan dari bermacam jenis penyakit.”
 • “Sesiapa berpuasa 3 hari daripada permulaan Syaaban dan 3 hari pada pertengahan Syaaban serta 3 hari pada akhir Syaaban, maka Allah S.W.T mencatatkan baginya seperti pahala 70 nabi, dan seperti orang yang beribadah kepada Allah S.W.T. selama 70 tahun. Jika mati pada tahun itu maka bagaikan orang mati syahid.”

Berikut pula adalah beberapa hadis dari kitab Sahih Al-Bukhari dan kitab Al-Mutajir Ar-Raabih fi thawab Al-Amal As-Soleh karangan Al-Hafiz Ad-Dimyaty. 
 •  Abdullah b Yusuf menyampaikan kepada kami, dari Malik, dari Abi An-Nadr, dari Abi Salamah, dari Aisyah ra. dia berkata (bermaksud), “Adalah Rasulullah saw berpuasa sehingga kami mengatakan dia tidak berbuka. Dia saw berbuka sehingga kami mengatakan dia tidak berpuasa. Aku tidak pernah melihat Nabi saw berpuasa penuh satu bulan melainkan (dalam bulan) Ramadan. Aku tidak pernah melihat dia saw berpuasa lebih banyak selain dari bulan Syaaban” (Hadis Sahih No. 1969 riwayat Imam Al-Bukhari).
 • Muaz bin Fadhalah menyampaikan kepada kami, dari Hisyam bin Yahya, dari Abi Salamah, bahawa Aisyah ra meriwayatkan kepadanya dengan berkata, “Nabi saw tidak pernah berpuasa dalam satu bulan lebih banyak dari bulan Syaaban. [Nabi saw berpuasa bulan Syaaban semuanya - lafaz Al-Bukhari]. Nabi saw bersabda, “Beramallah dengan mengikut kemampuan kamu, kerana sesungguhnya Allah tidak akan jemu sehingga kamu yang jemu (dulu – pent)”. Aisyah ra menyambung, “Solat yang paling disukai Nabi saw ialah solat yang dikerjakan berterusan walaupun sedikit. Adalah Nabi saw apabila solat, dia mengerjakannya secara konsisten” (Hadis Sahih No. 1970 riwayat Imam Al-Bukhari).
 • Abu Mikmar menyampaikan kepada kami dari Abdul Warith, dari Abu At-Tayyah, dari Abu Uthman, dari Abu Hurairah ra.  berkata (bahawa) kekasihku (Nabi saw) telah mewasiatkan kepadaku 3 perkara (iaitu) puasa 3 hari setiap bulan (13, 14 dan 15hb), 2 rakaat Dhuha dan Solat Witir sebelum aku tidur”. (Hadis Sahih No. 60 riwayat Imam Al-Bukhari).
 • Abdullah bin Maslamah menyampaikaan kepada aku dari Malik, dari Ibnu Syihab, dari Abi Salamah dan ayahku Abdullah Al-Agharry, dari Abu Hurairah ra sesungguhnya Rasulullah saw bersabda (bermaksud) “Tuhanku tabaaraka wa taala turun ke langit dunia setiap malam bila tinggal 1/3 akhir malam dan berfirman: Mana orang yang berdoa kepada aku, untuk Aku memperkenankan doanya ? Mana orang yang meminta kepada Aku, untuk Aku berikan kepadanya ? Mana orang yang memohon keampunan Ku, untuk Aku mengampuninya ? (Hadis Sahih No. 1145 riwayat Imam Al-Bukhari).
Berikut adalah sebahagian hadis-hadis berkenaan Nisfu Syaaban dari kitab Al-Mutajir Ar-Raabih fi thawab Al-Amal As-Soleh karangan Al-Hafiz Ad-Dimyaty:

(source - google)
 • Dari Usamah b Zaid ra berkata, “Aku bertanya, ya Rasulullah. Aku tidak pernah melihat engkau berpuasa dalam bulan-bulan lain sepertimana engkau berpuasa dibulan Syaaban”. Rasulullah bersabda, “Ia adalah bulan yang manusia lalai terhadapnya, diantara Rejab dan Ramadan. Ia adalah bulan yang diangkat amalan-amalan kepada Tuhan sekelian alam, maka aku suka amalanku diangkat sedang aku berpuasa” (riwayat An-Nasaie).
 •  Dari At-Tarmizi dengan sanad-sanadnya dari Anas ra. dia berkata, “Nabi saw ditanya apakah bulan selepas Ramadan yang terafdhal berpuasa”. Nabi saw menjawab bermaksud, “Bulan Syaaban kerana untuk mengagungkan Ramadan”. Nabi saw ditanya lagi, “Sedekah apakah yang terafdhal?”. Nabi saw menjawab, “Sedekah dibulan Ramadan”. Kata At-Tarmizi, hadis ini hadis Hasan Sahih.
 • Dari Ibnu Majah dari Ali ra. dari Nabi saw bersabda bermaksud, Apabila tiba malam Nisfu Syaaban, lalu berqiyamullail pada malamnya, dan berpuasa di siangnya, maka sesungguhnya Allah swt turun ke langit dunia ketika matahari terbenam dan berfirman, “Adakah disana orang yang memohon keampunan, lalu Aku mengampunkan dia ? Adakah di sana orang yang memohon rezeki, lalu Aku memberi dia rezeki ? Adakah di sana orang yang di beri ujian bala bencana, lalu Aku menyejahterakan dia ? Adakah di sana … adakah di sana … ? sehingga terbit fajar”. 
 • Dari Al-Baihaqy dengan sanad-sanadnya dari Aisyah ra. bahawa Nabi saw bersabda bermaksud, “Jibril telah mendatangi aku dan berkata: Malam ini adalah malam Nisfu Syaaban. Pada malam itu Allah membebaskan hamba-hamba dari siksaan Api Neraka seramai bilangan kambing Bani Kalb (merentasi satu tempat) selama sebulan. pada malam itu Allah tidak menoleh kepada orang yang melakukan syirik, pengadu domba (kaki batu api), pemutus silaturrahim, penderhaka kepada kedua ibu bapa dan orang yang ketagih arak”. Bani Kalb adalah kabilah Arab yang terbesar atau yang memiliki bilangan kambing yang terbanyak. 
 Nota : 
 • Nisfu bermakna separuh ataupun 14hb
 • Kitab sahih Al-Bukhari dan Al-Muslim adalah rujukan paling utama dalam Islam selepas Al-Quran
 • Sumber daru Ustaz Abdul Halim Abdullah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi berkongsi pendapat dan pandangan anda di sini. Semoga kita memperoleh manfaat darinya.